Pregatiri pentru un Maraton Liric

Foarte interesant articolul Alex Stoian despre cum se pregateste pentru Maratonul Tabere cu Suflet!
Semimaratonul Tabere cu suflet a aparut la mare fix. Ce poate fi mai potrivit decat o alergare – prin padure, dar totusi aproape de casa, cu doua saptamani inainte de sarbatoarea maratonistilor de sosea din Romania (MIB 2012)?

Radu Savin este in spatele taberelor cu suflet. Organizeaza chestii – competitii de schi, snowboard, mountainbike. A organizat mai multe concursuri de MTB la Comana, de fiecare data mai indragostit de peisaje, de padure, de locuri. A inteles ca nu toata lumea traieste admiratia fata de minunatiile naturii in timpul concursurilor ”Ce vad ei in timpul unui concurs? In afara de roata celui din fata?”.

Atunci s-a gandit ca nu MTB ci un maraton ar fi cel mai potrivit pentru a contempla peisajul din miscare. Nu vreau sa il contrazic pe Radu, dar eu am alergat de multe ori teleghidat, sau mai bine zis ghidat de vreun personal best, un timp limita sau alte urgente. Cu ochii mai mult pe ceas decat pe peisaje.

Ei, de data asta o sa fie altfel – o sa las ceasul pe noptiera si o sa ma las purtat de picioare, in ritmul lor. O sa vad la sfarsit ce o sa iasa.

Si totusi, cum ma pregatesc ?

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand aud de Comana, ma gandesc mai intai la Gellu Naum (unul din cei doi “l” ii era dedicat sotiei, Lyggia ). Cand eram (mai) copil, l-am auzit intr-o inregistrare, recitandu-si o poezie. Mi s-a parut, pe loc, ca inteleg cum sta treaba cu toata poezia lumii, desi nu stiam sa am organ direct pentru comunicare cu poetii (cu atat mai mult suprarealisti). Pe urma am citit si alte poeme, care mi-au placut si mai mult. Mi-a placut Gellu Naum si ca om, atat cat am putut cunoaste din relatarile celor din jurul lui. L-am respectat si iubit.

Gellu si-a trait o buna parte din viata (dupa anii 70) in casa de la …Comana, unde s-a retras si a continuat sa isi scrie poemele. Poezia lui ramane definitiv legata de aceasta casa, de acest loc – si viceversa. Sau (sa nu risc un scandal cu critica literara) cel putin asa ramane in memoria mea – fotografiile de pe prispa casei, in fotoliu – cu pipa in gura, in cearta cu pietrele dintre sinele de cale ferata, pe scari de mana cu Lyggia, etc . Prin Gellu Naum, Comana a devenit un loc mitic inainte sa stiu ca exista cu adevarat, ca e in Romania, si chiar la doi pasi de Bucuresti.

Adaugati asta la tot ce se stie deja despre Comana si veti intelege ca nu aveam cum sa lipsesc de la aceasta alergare.

Deci cam asa ma pregatesc zilele astea – mai citesc o poezie, mai vad o inregistrare, niste fotografii.”

Sursa: alexstoian.me

Despre Radu

http://radusavin.ro
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.